Engel Bouw Advies Menu
Direct bellen

Wat komt er kijken bij een verbouwing?

Help, mijn man is klusser! Of is het misschien de vrouw die niet van ophouden weet? Een verbouwing is hoe dan ook een grote klus die veel mensen onderschatten. Wij zetten op een rij wat er allemaal komt kijken bij een verbouwing.

 

Het plan/de droom/een wens

Alle verbouwen beginnen met een noodzaak. Dit kan een wens of droom zijn, of een echte noodzaak. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij lekkage of slechte isolatie. Of het nu vanuit praktisch oogpunt nodig is of omdat je je zinnen ergens op hebt gezet: er moet in elk geval iets gebeuren. Dit is de start van de verbouwing en ook het moment om je ideeën, wensen en behoeften in kaart te brengen.

 

Wat mag je allemaal (niet) doen?

In de meeste gevallen ben je zelf de baas van je verbouwing. Wil je je gehele interieur renoveren, dan zal veelal dat zonder overleg met de gemeente gebeuren. Bij een uitbouw, dakopbouw, dakkapel of tuinhuis kan het anders zijn. Bij een dergelijke verbouwing komen vaak vergunningen kijken.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met de buren – zelfs als je vrijstaand woont. Dit rekening houden gaat soms niet verder dan melden dat je met een verbouwing gaat starten. Het kan echter nodig zijn om toestemming te krijgen van de buren als je bijvoorbeeld een dakraam wilt plaatsen dat hun kant op staat. Ook de uitbreiding of opbouw van een schuur of bijgebouw kan soms pas worden gedaan als zowel de gemeente als de buren akkoord zijn.

 

Offerte aannemer of offerte bouwbedrijf

Je hebt je wensen en budget in kaart en gaat op zoek naar iemand die voor je aan de slag kan. Ben je zelf handig of ken je vrienden die willen helpen? Dan heb je geen offerte voor een aannemer of bouwbedrijf nodig. Maak echter wel goede afspraken. Als je vrienden hebt die alleen in het weekend kunnen helpen, houd er dan rekening mee dat je verbouwing een stuk meer tijd nodig heeft.

Geen handige klussers in de buurt of wil je om andere redenen professionals inhuren? Dan ga je op zoek naar een aannemer of bouwbedrijf bij jou in de regio. Woon je bijvoorbeeld in Noord-Holland, dan kun je het beste op zoek gaan naar offertes van klusbedrijven die vlakbij zijn. Dat scheelt in de kosten én in tijd.

 

Lees ook: een goede aannemer vinden >>>

 

Meerwerk, afspraken en oplevering

Na goedkeuring van de offerte gaat een bouwbedrijf of aannemer voor je aan de slag. Zorg dat je duidelijke afspraken hebt gemaakt over wat er gebeurt als de werkzaamheden uitlopen. Ook is het slim om alle kosten helder te hebben. Zijn er verder garanties over wanneer de verbouwing klaar is en volgens welke eisen deze wordt opgeleverd? En wat gebeurt er bij onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte, slecht weer of andere vormen van overmacht?

Kortom: zorg voor goede en duidelijke afspraken, het liefst op papier (of in de mailbox). Leg ook mondelinge afspraken op die manier vast. Dit is niet per se om de aannemer te controleren, maar om meer overzicht en duidelijkheid voor jezelf te creëren.

 

Komt er te veel kijken bij een verbouwing?

Klinkt bovenstaande als te veel werk? Je kunt slim gebruikmaken van mensen voor wie verbouwingen dagelijkse kost zijn. Een aannemer kan je bijvoorbeeld al het regelwerk uit handen nemen.