Koop je een kast bij de bouwmarkt, dan kun je die zelf in elkaar zetten. Bij de Ikea kun je online je complete kast ontwerpen en vervolgens bestellen. Een stapje verder gaat de kast op maat: hierbij vertel je wat je wilt en een expert maakt voor jou een ontwerp. Wat is hierin de beste keuze?
Voor- en nadelen van een standaardkast
Veel van de standaardkasten worden in de fabriek gemaakt. Doordat ze allemaal hetzelfde zijn, kunnen ze in grote volumes worden geproduceerd. Je koopt een pakket bij de bouwmarkt en zet die thuis in elkaar. Het is ideaal als je vandaag nog een betaalbare kast in huis wilt halen.
Dergelijke kasten gaan echter zelden lang mee. Het gebruikte materiaal is vaak van mindere kwaliteit. Ook wordt er beperkt garantie gegeven op een standaardkast. Een ander nadeel is dat een standaardmaat misschien niet in jouw woon- of slaapkamer past.
Gemak: de Ikea-kast
Bij Ikea gaan ze een stapje verder met ook een standaardkast, maar dan eentje die je kunt personaliseren. Zo kun je de Pax-kasten van Ikea helemaal zelf inrichten. Zo krijg je precies de kast die je wilt. Je betaalt iets meer dan voor een standaardkast bij de bouwmarkt, maar daar krijg je een stukje eigen inbreng voor terug. Ook handig is dat je de diverse onderdelen, mocht er iets mis mee zijn, weer bij kunt bestellen. Tot slot kun je de kast zelf in elkaar zetten of dit (tegen een meerprijs) door Ikea laten doen.
Het ontwerpen van de Ikea-kast is echter wel beperkt. Je hebt een aantal vaste keuzes en maten. Ook het materiaal ligt vast; je kunt hooguit de kleur zelf kiezen en wel of geen spiegeldeuren bestellen. Afhankelijk van hoe handig je bent kun je foutjes maken in het in elkaar zetten van de kast, waardoor bijvoorbeeld de lades minder goed openen.
De voordelen van een kast op maat
De derde in de rij is de kast op maat. Hier kun je echt alle kanten mee op. Een groot voordeel is dat je zelf je materiaal kunt kiezen en je kunt laten adviseren over duurzaam materiaal. Bovendien kun je in alle aspecten van het bouwen van een kast advies krijgen. Ook heb je meer invloed op de sfeer die een kast kan uitstralen. Combineer stoer staal met hout of kies juist voor een speciale lakkleur die bij de rest van je interieur past. Nog een voordeel: kastenmakers bieden een lange garantie, juist omdat de kast van goede kwaliteit is.
Bij maatwerk kun je natuurlijk makkelijker voor lastige hoekjes en onhandige ruimtes (bijvoorbeeld onder een trap of bij een schuin dak) een kast laten ontwerpen die optimaal gebruikmaakt van de ruimte. Tot slot hoef je bij een kast op maat niet zelf aan de slag. Deze wordt namelijk voor je in elkaar gezet zonder dat je daar verder omkijken naar hebt.
Kast op maat… of toch niet?
Het nadeel van een kast op maat? Het is in eerste instantie vaak duurder dan een standaardkast – al hoeft dat overigens niet per se zo te zijn. Een goede kastenmaker houdt rekening met je budget en laat je zien wat er voor dat bedrag mogelijk is. Een kast op maat is wel echt een goede keuze voor wie lang met een kast wil doen en eentje wil die precies bij het huis en interieur past.
Soorten maatkasten
Een kledingkast of inloopkast wordt vaak genoemd als het gaat om kasten op maat. Er zijn echter veel meer toepassingen mogelijk, ook in combinatie met badkamer- of keukenontwerpen. Enkele voorbeelden op een rij:
- Boekenkast op maat
- Kledingkast of inloopkast op maat
- Keukenwand of wandenkast naar eigen ontwerp
- Kastontwerp inclusief bureau (al dan niet gekoppeld) voor een studeerkamer of thuiskantoor
- Stellagekast op maat (voor in de schuur of het tuinhuis), eventueel in combinatie met ophangmogelijkheden voor fietsen of tuingereedschap
- Badkamermeubelen, bijvoorbeeld met een bijzonder design of met afwijkende maten
- Een scheidingswand die ook als kast fungeert
- Een trapkast of wijnkast
Benieuwd naar de kosten van een maatkast? Of wat de mogelijkheden zijn in je woonkamer, slaapkamer of in die ene kamer of schuur waar je extra bergruimte nodig hebt? Neem contact met ons op voor tips en advies.