Een goede aannemer pluk je niet zomaar van het internet, zegt Funda. Klopt dat? Ja en nee. Wij nemen je in 3 stappen mee naar de beste manier van een goede aannemer vinden.
Stap 1: weet wat een aannemer doet
Een aannemer huur je in op het moment dat je een bouwproject wilt laten uitvoeren. Het kenmerk van een goede aannemer is daarbij dat hij of zij je al het werk uit handen neemt. Dat betekent dat eerst je wensen worden besproken en (na akkoord op de offerte) hier een ontwerp, bestek en tekeningen van worden gemaakt. Vervolgens krijg je een planning, regelt de aannemer de nodige (bouw)vergunningen en schakelt hij/zij de vakmensen aan, zoals een stukadoor, installateur of elektricien. Ook is een aannemer je aanspreekpunt als iets niet goed verloopt.
Op het moment dat je aannemers vindt die verantwoordelijkheden bij jou als opdrachtgever leggen, heb je geen goede te pakken. Als je dus weet wat een aannemer hoort te doen, kun je je zoektocht beter van start gaan. In het kort: een goede aannemer neemt je al het pieker- en kluswerk uit handen.
Stap 2: online of via via een goede aannemer vinden
Bij elk bouwproject moet er vertrouwen zijn. Je moet erop kunnen rekenen dat een aannemer dat wat hij/zij belooft, dat je hem of haar altijd kunt aanspreken, en dat deze persoon goed naar je luistert. Zomaar iemand selecteren op basis van een hogere of lagere offerte is daarom niet handig.
Dat betekent echter niet dat je op internet niet verder komt. Bekijk de website van de aannemers die je selecteert. Zijn ze aangesloten bij brancheverenigingen en wat voor keurmerken dragen ze? Wordt direct duidelijk hoe je ze kunt bereiken? Hebben ze ervaring met het soort project dat jij voor ogen hebt?
Bij serieuze interesse voor een aannemer kun je een afspraak maken om het bouwproject te overleggen. Je merkt dan ook of er inderdaad een klik is en of de aannemer goed begrijpt wat je bouwplannen en -wensen zijn. Dit is ook verstandig om te doen als je de aannemer via via kent.
Stap 3: bekijk de offerte
Hoera, je hebt gekozen voor een aannemer en deze heeft je een offerte toegestuurd! Dit is gelijk je laatste controle voor je het bouwproject uit handen geeft.
- Staan alle werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren op de offerte? Is de informatie niet op andere manieren te interpreteren (dus wordt echt precies vermeld wat het eindresultaat wordt)?
- Zijn kosten als reiskosten, materieel (zoals een steiger) en vergunningaanvragen ook bij de prijs inbegrepen of worden deze apart benoemd?
- Zit er garantie op het werk?
- Hoe zit het met betalingstermijnen (en aanbetaling, indien van toepassing)? Is de aanbetaling niet meer dan 10% van de totaalprijs?
- Zijn de start- en opleverdatum vermeld?
- Wat is de kwaliteit van het voorgestelde materiaal dat zal worden gebruikt?
Kijk tot slot naar wat je zelf van de offerte vindt. Is er rekening gehouden met je wensen en je budget? Natuurlijk kan het altijd duurder uitvallen dan je hoopt of verwacht, maar op een goede offerte wordt duidelijk waar dat geld precies voor nodig is.
Overeenkomst
Na een aannemer vinden en aannemen volgt een overeenkomst. Je bouwproject kan van start gaan! Spreek goed af hoe (vaak) je op de hoogte wilt worden gehouden van vorderingen en eventuele vertraging of versnelling.
Heb jij ervaring met het vinden van een goede aannemer? Of ben je op zoek naar een offerte van een aannemer? Vraag ons vrijblijvend te kijken naar je wensen of plannen. Je kunt ons bellen of contact opnemen via dit contactformulier.