Engel Bouw Advies Menu
Direct bellen

Dromen van een dakterras: wat zijn de mogelijkheden?

Een dakterras realiseren is een droom voor veel mensen. Je kunt bijvoorbeeld beperkt buitenruimte hebben en daarom graag een daktuin of dakterras willen. Een dakterras kan bovendien een extraatje zijn naast de tuin die je al hebt. Wij zetten de mogelijkheden voor een dakterras voor je op een rij.

 

Wensen en doelen

De wens die voorafgaat aan een daktuin of -terras is vaak ‘meer ruimte’ en ‘meer vrijheid’. Met name in het voorjaar en ook in de zomer is het fijn om een beschutte plek te hebben waar je buiten van de zon kunt genieten. Zowel voor mensen in het stadscentrum als daarbuiten is het een uitstekende oplossing. Je benut je dak en daarmee de ruimte die je hebt een stuk beter.

 

Daktuin of dakterras?

Een dakterras kan heel eenvoudig of juist heel uitgebreid en luxe zijn. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een combinatie van een daktuin en een -terras. Een echt leefdak creëer je met veel groen, waardoor een soort oase ontstaat met veel privacy en rust. Je kunt extra privacy creëren met boompjes of struiken, of zelfs een heel groene wand (de zogeheten verticale tuin).

Een groot verschil tussen een dakterras of -tuin is er niet echt. Waar een terras eerder bestaat uit betegeling en een echte loungehoek of zitgelegenheid, zal een daktuin juist meer groen hebben. Net als bij een tuin is de combinatie van een tuin en terras vaak het fijnst. Zo heb je het plezier van een tuin en kun je daar heerlijk in zitten.

 

Dakterras aanleggen of uitbesteden?

In de meeste gevallen is het prettig om een groot bouwproject aan experts over te laten. Een klusbedrijf of aannemer heeft de nodige ervaring en weet ook of er vergunningen nodig zijn om je droom te realiseren. Ook kan dan een vergunning namens jou worden aangevraagd zonder dat je hier zelf achteraan hoeft te gaan.

Daarnaast denkt een professional goed met je mee. Sommige dingen spreken voor zich, zoals hoe hoger je dakterras, hoe beter je uitzicht en hoe meer privacy je hebt. Andere dingen zijn misschien minder logisch omdat je niet dagelijks bezig bent met een dakterras. Heb je bijvoorbeeld rekening gehouden met de ligging en indeling van je terras? Wanneer heb en wil je zon en wanneer schaduw? Hoe wil je het dakterras kunnen bereiken? Alleen vanuit het huis zelf of ook buitenom? Hoe ga je om met beperkte ruimte? Wat voor impact heeft het terras op je (voor)tuin?

Wil je wel zelf aan de slag, houd dan goed rekening met zowel de gemeente als je buren, zodat je niet achteraf je werk ongedaan moet maken. Met een daktuin moet je je daarbij goed inlezen over welke planten je wel en niet op een dak kunt laten groeien.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van een eigen daktuin of -terras, eventueel in combinatie met een veranda of andere buitenruimte? Neem vrijblijvend contact met ons op voor tips.