Engel Bouw Advies Menu
Direct bellen

Waarom wonen zonder gas niet altijd duurzaam is

Ja, de alternatieven voor gas zijn duurzamer. We kunnen bovendien nog steeds ons huis verwarmen, koken en warm douchen. Wat willen we nog meer? Toch leggen we graag uit waarom wonen zonder gas niet altijd duurzaam is. Er komt bij duurzaam leven namelijk meer kijken dan alleen het gebruik van een alternatief voor gas.

 

De 3 alternatieven voor gas

Elektriciteit is een eerste vervanger van gas. Een warmtepomp, die warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht gebruikt, kan het hele huis verwarmen. Daarbij kook je elektrisch, net als bij het tweede alternatief.

Veelgebruikt bij nieuwe woonwijken is de stadsverwarming. Dit tweede alternatief voor gas sluit huizen aan op een warmtebron in de buurt. Het gaat dan vaak om restwarmte. Dit kan komen van een nabijgelegen fabriek, of het kan biomassa zijn. De mate van duurzaamheid hangt af van de warmtebron die de woonwijk gebruikt.

Als derde alternatief voor gas is er biogas. Ja, gas als alternatief voor gas! Er is namelijk gas dat echt duurzaam is. Zo komen er gassen vrij bij de vergisting van mest of van gft-afval. Dit is overigens het minst gebruikte alternatief omdat er relatief weinig biogas in Nederland is.

 

Gasloos wonen in de praktijk

Het is fijn dat we in Nederland duurzamer gaan wonen. Maar… wie geen nieuwe woning heeft, kan niet zomaar stoppen met gas gebruiken. Waarom wonen zonder gas niet altijd duurzaam is leggen we uit met een voorbeeld: een huis dat in de jaren negentig is gebouwd en waarvan de eigenaren alternatieve energie willen gebruiken.

De eerste stap zou dan zijn om een nieuwe warmtebron te vinden, zoals een warmtepomp. Maar wat gebeurt er dan? Waarschijnlijk kom je er al snel achter dat je heel veel warmte-energie moet opwekken om te blijven wonen zoals je gewend bent. Je bent daarom beter af met een paar tussenstappen.

 

Voorbereid op een leven zonder gas

Door eerst te kijken waar je op kunt bezuinigen qua verbruik, ga je slim aan de slag met je energie. We nemen opnieuw het huis dat in de jaren negentig is gebouwd. Energiebesparende maatregelen zijn dan bijvoorbeeld HR++-glas laten plaatsen en het gehele huis extra te isoleren. Vraag ook vooral advies in bij duurzaam ventileren, zodat je optimaal gebruikmaakt van de warmte die er al is. (Zie ook: 10 tips tegen warmteverlies.)

Op het moment dat je je huis goed hebt laten isoleren, merk je dat je al een stuk minder gas verbruikt. Zo ben je beter voorbereid op een leven zonder gas. De kans is groot dat het je pas na deze maatregelen lukt om een duurzame warmtebron te vinden als alternatief voor een gasaansluiting.