Er zijn oneindig veel tips voor een betere badkamer. Zo kun je spelen met ruimte, verlichting en ventilatie om er precies van te maken wat jij wilt. Ook kleuren spelen een grote rol. We hebben de tips behapbaar gemaakt zodat je in 5 tips weet hoe je je badkamer kunt verbeteren.
Tip 1: maak een moodboard
Of je nu afbeeldingen uit tijdschriften scheurt of op Pinterest gaat kijken: je wordt een stuk wijzer van een moodboard. Simpel gezegd zet je alles wat je mooi en leuk vindt in één overzicht. Hoe meer je verzamelt, hoe meer je erachter komt wat voor stijlen je aanspreken (en welke niet).
De belangrijkste tip bij een moodboard: kies alles wat je wilt. Dat wil zeggen: laat je niet beperken door ‘dit past toch niet in onze ruimte’ of ‘dit is veel te duur’. Een goede ontwerper kan je namelijk helpen ook je wildste ideeën in een bepaalde vorm waar te maken. Om dit te illustreren: veel mensen denken dat in hun badkamer geen ruimte is voor een bad. Toch lukt het vaak om met een slimme inrichting ruimte te maken voor wat je echt wilt.
Tip 2: ga zelf aan de slag
Kom je door je moodboard in de stemming om zelf te gaan ontwerpen? Ga je gang! Er zijn online veel ontwerpprogramma’s te vinden waar je mee aan de slag kunt. Ook kun je met potlood en papier aan de slag. Ook al zul je zonder ervaring niet gelijk een functioneel eindontwerp hebben, het geeft een badkamerspecialist of aannemer wel een duidelijk beeld van wat je wilt. Op een goed basisontwerp kunnen zij bovendien makkelijker voortborduren.
Een voorbeeld van een ontwerpprogramma voor de badkamer is die van Saninet.
Tip 3: denk na over het juiste licht
Hoe wil jij je voelen in de badkamer? Moet de spiegel je een eerlijk beeld geven van eventuele oneffenheden of stap je positiever naar buiten als je die lachrimpels wat minder duidelijk ziet? Met wat feller licht kun je beter epileren, scheren of oneffenheden wegwerken. Tegelijkertijd is dit licht een stuk ‘strenger’ en stap je dan misschien de deur uit met het idee dat iedereen dat puistje op je wang duidelijk ziet. Met zacht licht worden oneffenheden verbloemd en lijkt je huid gladder. Het nadeel hiervan kan zijn dat je wat scheerhaartjes over het hoofd ziet en daar buiten mee wordt geconfronteerd.
Je kunt kiezen voor instelbaar licht met dimmer, of twee soorten verlichting waarbij de fellere lampen in de spiegel zijn ingebouwd. Ook qua spiegels in combinatie met verlichting zijn er diverse mogelijkheden. Kortom: het licht doet nogal wat. Daarbij moet je ook rekening houden met eventueel aanwezige ramen.
Tip 4: vul de ruimte
Nee, hiermee bedoelen we niet dat je de badkamer vol moet stoppen met kastjes en accessoires. De ruimte vullen gaat om wat je met de ruimte doet. Ook kleuren kunnen namelijk een ruimte vullen. Hoe lichter je tegels en vloer, hoe ruimer het oogt. Hoe donkerder, hoe kleiner de badkamer lijkt. Meer kleuren of een mozaïektegel of drukke print maken een ruimte ook optisch kleiner.
Kasten maken ook verschil in de ruimte. Logischerwijs kun je grotere kasten beter bewaren voor een grote badkamer. Kijk goed naar wat hoge of juist lage kastjes voor je doen. Slimme, ‘verborgen’ opbergplekken zijn ideaal in kleine badkamers. Een spiegelkast valt hier bijvoorbeeld onder. Houd je van open kasten of planken, werk dan met mandjes of accessoires in dezelfde kleurtinten om je badkamer ruimer en minder rommelig te maken.
Tip 5: bepaal je budget
Nu je alle wensen en ideeën in kaart hebt, wordt het tijd in je portemonnee te kijken. Wat is er mogelijk met geld wat je op dit moment hebt? Kun je beter nog even sparen of ben je bereid bepaalde wensen te laten varen of voor nu uit te stellen? En als alles wat je wilt mogelijk blijkt, zou je daarvoor je bud
Met een duidelijk budget én je droombadkamer in je achterhoofd kun je vervolgens gericht op zoek naar een aannemer of klusbedrijf.
Heb je al een duidelijk idee of wil je advies? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies en/of een offerte op maat.