Engel Bouw Advies Menu
Direct bellen

5 tips tegen warmteverlies

Een veelgestelde vraag naar ons toe is ‘hoe isoleer ik mijn woning?’ Hier hebben wij meerdere antwoorden op. Er valt namelijk veel winst te behalen uit elk element van je huis. Wist je bijvoorbeeld dat 10% van de warmte via het dak je huis uit gaat? Dit geldt met name voor huizen die minimaal 10 jaar oud zijn.

 

Tip 1: begin bij de top

Zoals gezegd kun je hier tot 10% warmteverlies mee besparen. Je dak kan van binnenuit beter geisoleerd worden, bijvoorbeeld door de binnenzijde van damprem te voorzien. Ook kun je controleren of je dakpannen niet aan vervanging toe zijn. Tot slot kun je de zoldervloer isoleren – een aanrader als je de zolder voornamelijk gebruikt als opslag en het er niet per se heel warm hoeft te zijn. Je voorkomt dan in elk geval dat de warmte van de rest van het huis via de zolder verdwijnt.

 

Tip 2: kijk rond het huis

Deze tip bedoelen we vrij letterlijk. Het omhulsel van het huis, oftewel de muren, zorgen namelijk voor een warmteverlies van 10 tot 20%. De gevel van het huis kun je relatief eenvoudig verbeteren door spouwmuurisolatie toe te laten passen. Dit levert echter nog niet de grootste besparing op. Gevelisolatie is al een betere stap. Dit kan van binnenuit, met als nadeel dat de woning iets kleiner wordt, of van buiten, met hoge isolatiewaarde. Een wel heel groene oplossing is een verticale tuin.

Per situatie kan een expert kijken wat het meeste oplevert.

 

Tip 3: slimme beglazing

Zelfs met dubbel glas verlies je heel wat warmte door je ramen. Een oplossing zijn de moderne HR++-glazen of driedubbelglas. Ook de kozijnen hebben invloed op warmteverlies. Door slim te ventileren en de panelen te isoleren heb je bijvoorbeeld al een stuk minder last van uitgaande warmte. Deze tip kun je overigens ook toepassen op al je deuren.

 

Verticaal groen isoleert, dus minder warmteverlies. De kozijnen en ramen zijn echter aan vervanging toe!

 

Tip 4: een goede basis

Via de vloer van je huis verlies je ongeveer 5% van de warmte. Ook hier kun je dus op besparen. Dit kan op meerdere manieren. Een eerste oplossing is vloerisolatie. Dit kan bij een kruipruimte onder het huis aan de onderzijde, of bij beperkt ruimte aan de bovenkant.

 

Tip 5: kies voor frisse lucht

Het lijkt in de rij met tips tegen warmteverlies wat gek, maar frisse lucht speelt toch echt een rol. Door te kiezen voor mechanische toe- en afvoer van lucht blijft het fris in huis doordat de doorstroom van lucht verbetert. Daarnaast is warmteterugwinning mogelijk.

 

Benieuwd naar meer manieren om warmteverlies tegen te gaan? Volg onze blogs of neem contact op voor vrijblijvend advies op maat.